Izdelava mansarde in toplotna izolacija ostrešja

Pri novogradnjah je izdelava mansarde standard, v starejših objektih pa marsikdaj cenovno najbolj ugodna rešitev stanovanjskega problema. V sklop izvedbe knauf mansarde sodijo toplotna izolacija ostrešja, izdelava stropov, stenske obloge, predelne stene, lahko tudi suhomontažni estrih. Ker pri izdelavi stropov in stenskih oblog uporabljamo ognjevarne plošče, gre tudi za določeno protipožarno zaščito.

Izgradnja podstrešja ali izdelava mansarde zaradi raznovrstnosti gradbenih elementov predstavlja sintezo posameznih zapletenih gradbenih ukrepov. Pred izgradnjo mansarde je priporočljivo preveriti, v kakšnem stanju so bistveni konstrukcijski deli, in določiti, kateri ukrepi so smiselni ali priporočljivi.

Pred izgradnjo mansarde je priporočljivo preveriti, v kakšnem stanju so bistveni konstrukcijski deli.

Za izgradnjo notranje mavčne obloge strešine običajno uporabimo ognjevarne mavčne plošče v kombinaciji s toplotnoizolacijskim slojem. Debelina izolacije je odvisna od pravilnika o toplotni zaščiti objektov. Mavčne plošče pritrdimo na kovinsko ali leseno podkonstrukcijo.

Pomembno je, da parno zaporo ali parno oviro položimo na toplo stran strešine, denimo med kovinsko podkonstrukcijo in mavčne plošče. Bistveno je dobro tesnjenje, stiki morajo biti prilepljeni na nosilni obodni zid. Prav tako je treba zatesniti tudi preboje.