Predelne stene ali pregradne stene

Predelne stene so idealna rešitev za vsako družino, ki potrebuje več prostora. S predelnimi stenami lahko razdelite bivanjski prostor na manjše enote. Pregradne stene prav tako omogočajo odlično toplotno, zvočno pa tudi požarno zaščito, saj je mavec negorljiv material. Poleg vizualne in fizične ločitve prostorov mora predelna stena preprečiti tudi prehod zvoka skozi steno.

Predelne stene z vgrajenimi izolacijskimi materiali iz steklene ali kamene volne omogočajo, da vsak posamezen prostor v stanovanju ali hiši zaživi po svoje, hrup iz sosednjih sob pa postane nemoteč. V predelnih stenah je tudi zelo enostavno razpeljati električne in vodovodne ter druge instalacije.

S predelnimi stenami lahko razdelite bivanjski prostor na manjše enote z odlično toplotno, zvočno in požarno zaščito. Tako vsak posamezen prostor v stanovanju ali hiši zaživi po svoje.

Postavitev pregradnih sten je prepuščena izključno željam naročnikom. Poznamo več vrst predelnih sten, kot so enojna ali večslojna preplastitev z mavčno-kartonastimi ploščami, instalacijske stene z dvema vzporednima konstrukcijama in poljubno širokim vmesnim prostorom, zgoščene tipske konstrukcije pri višjih stenah…

V predelne stene je mogoče vgraditi tudi okna ali vrata. Predelne ali pregradne stene nudijo popolno svobodo pri oblikovanju tlorisa. Brez večjega truda jih lahko tudi demontiramo. Montaža je mogoča v vsakem letnem času, saj vremenske razmere na suho notranjo gradnjo nimajo vpliva. Poznamo različne tipe plošč, ki se razlikujejo po površini in dodatkih v mavčnem jedru.

V predelne stene je mogoče vgraditi tudi okna ali vrata in tako nudijo popolno svobodo pri oblikovanju tlorisa.

Tako lahko vgradimo navadne mavčne plošče, ki jih uporabljamo praktično povsod, kjer ni posebnih zahtev glede zvočne, požarne ali toplotne izolacije. Ognjeodporne mavčne plošče so plošče, katerih jedro je armirano s steklenimi vlakni. V primeru požara ohranjajo fizično strukturo plošče.

Impregnirane mavčne plošče so impregnirane s sredstvom, ki preprečuje vpijanje vlage. Posebej jih priporočamo za vgradnjo v vlažne prostore, kot so kuhinje in kopalnice, primerne so tudi kot podlaga za keramične ploščice.

Lahke, suhomontažne predelne stene dosegajo visok nivo zvočne izolacije. Delujejo na principu masa – vzmet – masa.   Zvok s svojim valovanjem povzroči vibracijo mavčne kartonske plošče. Ta zaradi svoje mase delno zaduši valovanje, delno pa se to prenese na zvočno izolacijo.

Zvočna izolacija po principu vzmeti mehko zaduši valovanje, tako da se minimalni del prenese na drugo oblogo in naprej v sosednji prostor. Na tak način dosegamo enako ali boljšo zvočno izolacijo v primerjavi z do 10-krat težjimi masivnimi predelnimi stenami.
Na mavčne plošče lahko položimo papirnate, tekstilne ali plastične tapete. Polagamo lahko tudi keramične obloge, pri čemer je pomembno, da se ploščice polagajo na dvoslojno oblogo iz vsaj 12,5 milimetrov debelih impregniranih plošč. Premazi na bazi apnenca, silikata in vodnega stekla niso primerni na nanašanje na mavčno-kartonsko površino.