Skeletna gradnja – okolju prijazne skeletne hiše

Skeletne hiše se vedno pogosteje pojavljajo tudi pri nas, saj gre za trajnostno naravnan, hiter način gradnje, ki je mogoč praktično brez arhitekturnih omejitev. V večini primerov skeletna gradnja predstavlja nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo, pri čemer v večji meri uporabimo naravne materiale. V notranjosti skeletnih objektov se v večini izvajajo suhomontažna dela.

V skeletnih hišah se večinoma izvajajo suhomontažna dela, zato smo mi pravi naslov.

Lesena skeletna hiša je grajena iz lepljenega in dolžinsko spojenega lesa. Konstrukcijo sestavljajo leseni pokončniki in prečnik, ki so med seboj povezani z natančnimi spoji in vijaki.

Konstrukcija je sestavljena tako, da stoji samostojno, saj za samo stabilnost ne potrebuje pritrjenih plošč na konstrukcijo, kar je ena od prednosti pred panelno montažno hišo. Plošče, ki so nato pritrjene na skelet z notranje in zunanje strani, skeletu le doda stabilnost, trdnost in protipotresno varnost.

Vsa dela, ki se izvajajo v skeletni hiši, so suhomontažna dela, tako da je gradnja hiše hitra in okolju bolj prijazna kot gradnja klasično zidane hiše. Skeletne hiše imajo v primerjavi z zidano prednost tudi v debelini izolacije pri enaki debelini stene ter s tem veliko večjo energijsko vrednost, posledično pa manjše stroške ogrevanja.


skeletna gradnja
skeletne hiše