Suhomontažni ali suhi estrih za takojšno uporabo

Uporaba suhega estriha je primerna rešitev za starejše objekte, kjer je treba paziti na težo. Suhi estrih je primeren tudi za prostore, ki jih je treba urediti za takojšno uporabo, denimo hojo. Izvajamo jih s sistemskimi ploščami različnih proizvajalcev na različna nasutja, ki služijo izravnavi ter tudi toplotni in zvočni izolaciji.

Če želimo izravnati neravna ali nagnjena tla, uporabimo suhi estrih, ki ga položimo na pohodni izolacijski sloj ali na suho nasutje. Suhomontažni estrih je sestavljen iz treh medsebojno zlepljenih elementov z utorom in peresom, po želji tudi s slojem polistirola, ali dveh posameznih elementov, ki se položita eden na drugega.

Polaganje in grundiranje suhega estriha je zelo enostavno, čisto in hitro opravilo. Prednosti suhega estriha je veliko. Zaradi suhe montaže ne nastaja dodatna vlaga. Suhomontažni estrih je idealen za polaganje PVC in drugih talnih oblog. Pred polaganjem teh je sicer treba suhi estrih grundirati in izravnati s tekočo izravnalno maso.

Suhi estrih uravnava klimo v prostoru, je zelo lahek, hitro ga montiramo. Suhi estrih omogoča polaganje zaključne obloge že po enem dnevu.

Mavčne plošče pred premazom ali zaključnim oblaganjem grundiramo. Vrsta grundirnega sredstva je odvisna od zaključnega premaza oziroma obloge. Na mavčne plošče lahko nanesemo ali položimo premaze, kot so proti vodi in čiščenju obstojne barve iz umetne snovi, premaze z večbarvnim učinkom, oljne barve ali lake, motne lake, barve iz polimerizirane smole.